Verbouwing Epsteinbar

NIEUW: Epsteinbar merchandise!  Scroll naar beneden voor de nieuwe update!

Welkom op deze webpagina, die gewijd is aan het redden van Ons Aller Epsteinbar!

De Epsteinbar moet verhuizen. Dat betekent dat we de huidige iconische plek tussen collegezaal 2 en 3 in zullen moeten verlaten. Echter krijgen we er een nieuwe prachtplek voor terug, namelijk aan de andere kant van het huidige terras. Het zal een vrijstaand gebouw worden, dat we natuurlijk zo leuk mogelijk willen inrichten. Hiervoor hebben we jullie hulp hard nodig! De kosten van de binnenkant van het gebouw zullen namelijk grotendeels door de bar zelf betaald moeten worden. De kosten hiervan zullen zo’n 20.000 euro zijn. Dit is een groot bedrag, dat we (nog) niet op de rekening hebben staan. Daarom zijn we druk bezig met geld ophalen. Dit doen we door het organiseren van activiteiten, acties in de bar, het ophalen van donaties, verkoop van merchandise en nog veel meer. Wij willen hiervoor niet alleen de studenten bereiken, maar ook alumni (oud-studenten), docenten, afdelingen en zo nodig bedrijven die affiniteit hebben met de bar. Zij hebben namelijk allemaal een groot belang bij het voortbestaan van de bar!

Op deze pagina lees je meer over de geschiedenis, huidige situatie en toekomst van de bar, persoonlijke ervaringen in de bar, de planning van de activiteiten en nog veel meer.

Heb je vragen, tips, of wil je helpen? Mail dan naar Reddeepsteinbar@mfas.net!

Tot nu toe hebben we €1.617 euro opgehaald, dankzij jullie!! Blijf ons steunen door mee te doen met de activiteiten, te doneren en/of je vrienden en vriendinnen mee te nemen!

 

Ga direct naar…
Wat is er nou aan de hand?
Hoe kan ik helpen?
Geschiedenis van de Epsteinbar
Nieuw: Merchandise (limited edition!)
Barverhalen

Wat is er nou aan de hand?
Wellicht heb je al het een en ander gehoord vanuit je omgeving, via de ALV of in de bar zelf. Vanwege de verbouwing en het toekomstige intensievere gebruik van collegezaal 2 en 3 is het voortbestaan van de Epsteinbar in het geding gekomen. Na uitgebreid overleg tussen het MFAS bestuur en onder andere de Raad van Bestuur van het AMC is besloten dat de bar verplaatst zal worden. Hiervoor zijn verschillende locaties bekeken, waaruit de beste locatie is gekozen. Deze bevindt zich vlakbij de huidige locatie van de bar (zie figuur 1). Zoals te zien zullen we nog steeds gebruik kunnen blijven maken van het huidige terras. Op de nieuwe locatie is momenteel echter nog een schuin aflopende helling. Deze helling zal dus vlak gemaakt moeten worden, ook zal er een brandnieuw gebouw geplaatst moeten worden. Hiervoor krijgen we vanuit het Amsterdam UMC – locatie AMC gelukkig financiële ondersteuning. De ‘binnenkant’ van het gebouw moeten we echter zelf moeten betalen. Wat deze ‘binnenkant’ precies inhoudt, wordt momenteel nog besproken. Wel is duidelijk dat dit in elk geval het interieur zal zijn; en dat de kosten zullen oplopen tot minimaal 20.000 euro. Dit is een bedrag dat we niet zomaar uit onze broekzak trekken. Er wordt dus hard gewerkt om dit bij elkaar te sprokkelen, hiervoor kunnen we jouw hulp goed gebruiken!

Figuur 1- Huidige en nieuwe locatie van de Epsteinbar

Hoe kan ik helpen?

Created using the Donation Thermometer plugin https://wordpress.org/plugins/donation-thermometer/.€20.000Raised €1.617 towards the €20.000 target.€1.617Raised €1.617 towards the €20.000 target.8%
Om geld op te halen voor de inrichting van de nieuwe bar zijn verschillende plannen in werking gezet door de hiervoor opgerichte Red de Epsteinbar – commissie. Zo worden er activiteiten georganiseerd, wordt er merchandise ontworpen, wordt er gewerkt aan de bekendheid van ‘Red de Epsteinbar’, en is er natuurlijk mogelijkheid tot donatie. We hebben tot nu toe €1.617 euro opgehaald vanuit een succesvol beerpongtoernooi, bingo en speciaalbier proeverij, raddraaien bij het Actieve Leden Diner en donaties van studenten en ouders! Helaas hebben de activiteiten op een iets lager pitje moeten staan in verband met de corona crisis, maar desalniettemin hebben we wel een aardig bedrag kunnen ophalen door middel van online activiteiten. Zodra het weer verantwoord is willen we natuurlijk graag weer door met ‘fysieke’ activiteiten. Dat betekent echter niet dat je in de tussentijd niet kan helpen! Zo help je ons al enorm door je (oud-)medestudenten op de hoogte te brengen van de huidige situatie rondom de bar, ons te mailen met jouw ervaringen in de bar (zie ook de pagina barverhalen), je in te schrijven voor onze activiteiten, merchandise te kopen, een donatie te doen… noem maar op! Alle hulp is welkom.

Heb jij nog een top idee, maar zie je deze nog niet in ons lijstje staan? Of heb je een vraag? Stuur ons dan vooral een mailtje op reddeepsteinbar@mfas.net!

Doneren = lief!
Een donatie kan gedaan worden via deze link of de QR-code:

Geschiedenis van de Epsteinbar
De Epsteinbar is opgericht op 27 september 1987, door een groep medische studenten. De oprichters waren Peter Belmon, Petra Danielsz, Johan van Dusseldorp, Teun Grooters, Karel Holtrop, Sascha Kotterer, Jan Willem Renes, Roelof-Jan Oostra en Janneke Horn. De Raad van Bestuur heeft naar aanleiding van dit wilde plan de bar laten aanleggen tussen de collegezalen 2 en 3, op de medische faculteit achterin het AMC. In eerste instantie was er een verplaatsbare bar op wieltjes, een simpele geluidsinstallatie en inrichting. Ook waren er verschillende tappers die de bardiensten afwisselden en waren de openingstijden van de bar ruim en variabel. Zo kon de bar al vroeg op de dag geopend worden en werd er vaak tot diep in de nacht geborreld. In de loop van de jaren zijn er vaste openingstijden gekomen, leidend tot de huidige openingstijden van half 5 tot half 11. De bar is tegenwoordig onderdeel van de MFAS en wordt zelfstandig beheerd door de barcommissie. Sinds het studiejaar 2003/2004 zit er ieder jaar ook een commissaris Epsteinbar in de commissie, die ook onderdeel uitmaakt van het MFAS bestuur. Hierdoor is er nauw contact tussen het MFAS bestuur en de Epsteinbar.

In de loop der tijd is er door de verschillende barcommissies veel geïnvesteerd in nieuw interieur en nieuwe apparatuur om het in Ons Aller Epsteinbar zo gezellig mogelijk te maken. Ook is de bar in principe alleen toegankelijk voor studenten, op de studenten borrels die standaard op de donderdag plaatsvinden. Naast deze vaste studentenborrels wordt de bar ook verhuurd aan partijen in het AMC.
In de eerste plaats is het doel van de Epsteinbar de “broodnodige relaxatie” bieden voor de medische studenten. Daarnaast is het de bedoeling geld binnen te krijgen om in het onderhoud van de bar te voorzien. Om het zo gezellig mogelijk te maken voor de studenten zijn de prijzen op de studenten borrels ook zo laag mogelijk. De Epsteinbar maakt dan ook praktisch geen winst op de studenten borrels. Wel wordt er geld verdiend met de afdeling borrels, die gehouden kunnen worden op dagen anders dan de studenten donderdag. Op deze dagen kunnen afdelingen van het AMC de bar reserveren voor feesten en partijen.

NIEUW: Red-De-Epsteinbar Merchandise (limited edition!)
Sinds kort is de speciale Red-de-Epsteinbar Merchandise beschikbaar! Dus wil jij superleuke spullen hebben als aandenken aan de bar, om je biertjes overal mee naar toe te kunnen nemen en de blits te kunnen maken met de mooiste speelset? Bemachtig dan jouw eigen Epsteinbar Merchandise. Daarmee steun je dan ook nog eens de bouw van de nieuwe Epsteinbar. Het aanbod bestaat uit doosjes met daarin speelkaarten en dobbelstenen, shirts en canvas tassen, zie ook de afbeeldingen hieronder. De verschillende items zijn te bestellen via deze link. Mocht je een groepsbestelling willen doen met een groepje Epsteinbarfanaten, mail dan naar Reddeepsteinbar@mfas.net, zodat we kunnen proberen daar rekening mee te houden bij het bestellen. Er is namelijk een beperkte voorraad!
Update februari: het gaat hard met de verkoop, een aantal shirtmaten is inmiddels uitverkocht! Wil jij graag een shirt bestellen, maar zit jouw maat er niet meer tussen? Laat het ons weten, zodat we hier rekening mee kunnen houden bij de nabestelling indien er genoeg animo voor is!

En last but definitely not least: over een aantal maanden zal er een heus Epsteinbarbiertje op de markt gebracht worden! Het wordt een uniek biertje dat wij helemaal zelf aan het vormgeven zijn. Het biertje zal worden ontwikkeld bij brouwerij Zeeburg, waar in december het proefbrouwen is begonnen! Dit betekent dat we in februari voor het eerst 10 liter zelfgebrouwen bier zullen mogen proeven. Of het dan al lekker genoeg is, is natuurlijk de vraag; waarschijnlijk komen er nog een aantal proefbrouwsessies achteraan voordat we tevreden zijn en het brouwen voor de echte verkoop in gang gezet zal worden. De smaak van het biertje wordt bepaald aan de hand van jullie inbreng in de instagrampolls. Het is in elk geval duidelijk dat het een blond biertje zal worden! Wat er daarnaast allemaal in dit bijzondere biertje zal zitten is nog een verassing… Houdt de MFAS socials in de gaten voor updates en kijkjes bij het brouwproces! 🙂

Update: De etiketwetstrijd is van start gegaan! Ontwerp jij het etiket dat op alle Epsteinbarbiertjes zal komen? Je hebt tot 31 maart om jouw ontwerp in te leveren, daarna leggen we alle opties via onze socials voor aan de leden, zij mogen beslissen welk etiket het etiket wordt! Stuur een mail naar reddeepsteinbar@mfas.net om mee te doen en de template van het etiket te ontvangen.

Ook is de eerste proefbrouwsessie afgerond; binnenkort beoordelen onze smaakpapillen of er nog een proefbrouwsessie moet komen, of dat we hierna voor het echie gaan. Stay tuned!

 

Canvas tas met Epsteinbar logo
4,49 euro

 

Houten doosje met kaarten en dobbelstenen
4,49 euro

 

Shirt met Epsteinbar logo op de borst
9,49 euro

 

Epsteinbarmerch pakket
Nu tijdelijk 17,97 euro/stuk i.p.v. 18,97 euro/stuk!

Barverhalen

In mijn eerste studiejaar (2008) zat ik in de barcommissie. Het was mijn mooiste studiejaar. Mochten de foto’s nog hangen, dan zie je mij ook huilend op de foto van de wisseldag met de nieuwe commissie. Mijn mooiste verhaal van de Ep is toch wel dat ik mijn toekomstige man er heb ontmoet. Zijn beste vriend zat met mij in de commissie, en dus hing hij vaak aan de bar. En zoals je weet, van het een komt het ander, hadden we onze eerste zoen tijdens het carnavalsfeest in 2009 in de bar en we werden al vrij snel een stelletje. Dat is nu 11 jaar geleden, we zijn nog steeds bij elkaar, en gaan binnenkort trouwen! Heel nostalgisch kwamen we afgelopen weekend tot de conclusie dat de kans erg groot was dat we elkaar nooit hadden leren kennen als het niet aan de Ep lag.

Dus voor alle toekomstige liefdes: hou de bar open!

Lieve groet,
Floor
Commissaris PR 2008-2009
_______________________________________________________________________

De Epsteinbar. Een plek waar ik vele uren heb doorgebracht in mijn studententijd, vriendschappen heb gesloten, gelachen, gedanst, ben gesneuveld na vele goudgele pretcilinders en Vjeze-fur, maar vooral: ontzettend heb genoten. Deze unieke plek en tevens mooiste bar van heel Nederland heb ik als voorzitter samen met mijn barcommissie een jaar lang mogen runnen. Deze hechte groep vrienden zie ik nog regelmatig en dat geeft al aan wat de kracht is van deze prachtige bruine kroeg in het AMC.

Kortom, de bar mag niet verloren gaan! Ik gun het de studenten om de komende jaren dezelfde geweldige ervaringen en herinneringen te creëren in ‘Ons Aller Epsteinbar’. Ik hoop dan ook dat iedereen dit gedachtengoed steunt, opdat we bij de volgende Epsteinbarreünie weer een biertje kunnen drinken in de vernieuwde Epsteinbar en er nog vele mooie verhalen worden toegevoegd aan onze waardevolle herinneringen aan deze magische bar.

Justin van Loon
Voorzitter Epcie ’14-’15
_______________________________________________________________________

Ons Aller Epsteinbar. Een heuse bruine kroeg in een hoekje van het AMC. Een plek waar ik heb gelachen en heb gehuild, waar ik vriendschappen voor het leven heb gesloten. Een plek die mij zeer dierbaar is. De bar die ik een jaar lang mijn thuis mocht noemen toen ik Commissaris Epsteinbar was. De bar waar ik samen met mijn bestuur én mijn barcommissie een jaar lang voor heb gezorgd en waar ik vele biertjes heb getapt. Een van mijn hoogtepunten is ons Woodstock feest. Ik zie onze voorzitter nog op de bar staan met gekleurde bril, hippie broek en een gieter vol bier om uit te delen. Het is ook de plek waar ik jaarlijks ouders hun eerste vjeze-fur heb zien adten op de ouderdag en waar je een spelletje ‘ik heb nog nooit’ kunt spelen met wat docenten. Het is een plek met ontelbaar veel verhalen en ik hoop dat er nog vele bij zullen komen!

Ik gun nog generaties studenten na mij een mooie Epsteinbar, een plek waar ze naartoe kunnen om elkaar te ontmoeten en te ontspannen, een bruisend hart voor de vereniging. De MFAS zonder Epsteinbar is eigenlijk geen MFAS. Met jullie hulp kunnen we er samen voor zorgen dat de nieuwe Epsteinbar een waardige opvolger wordt!

Lydia Schonewille
Commissaris Epsteinbar ’14-’15

_______________________________________________________________________

Ik kon mijn oren niet geloven; de Epsteinbar die moet vertrekken tussen collegezaal 2 en 3, waar hij zich al sinds mensenheugenis bevindt.
Ik heb de eer mogen hebben om in mijn eerste studiejaar hier achter de bar te staan, samen met een commissie die ik vandaag de dag nog regelmatig zie (moet je nagaan, de band die zo’n bar schept!). Herinneringen van dolgelukkige dansjes, van vreugdevolle vrienden en van zweterige schoonmaakdagen schieten nu door mijn hoofd.
Nu is het menseigen om herinneringen te koesteren, en wat zou dat mooi zijn als dat niet alleen met foto’s kon, maar ook eens in de zoveel tijd met een vleselijk bezoek aan onze prachtige Epsteinbar.

Tobias
Sexytaris Epcie ‘14-’15
_______________________________________________________________________

Lieve Epsteinbar,

Wat doet het veel pijn in ons hart om jou te moeten missen. Wij als Epcie 16-17, inmiddels alweer eventjes geleden, weten nog als de dag van gisteren hoe geweldig het was om te mogen tappen in de mooie bar. Er is zo veel gebeurd, liefdes ontstaan, vriendschappen gemaakt voor het leven, spelletjes gespeeld, hoop gelachen en vooral heel veel plezier beleefd. En dat niet alleen met studenten, maar niet in mindere mate met alle verschillende medewerkers van het AMC; zowel docenten, schoonmakers, laboranten en hoogleraren op alle externe borrels. Deze afwisseling maakt de bar zo uniek en heeft vele prachtige verhalen opgeleverd. Zie daarom ook deze collage van allerlei foto’s uit ons bar jaar.
Wij hopen dan ook voor alle (toekomstig) studenten heel erg dat de bar zal kunnen voortbestaan, in wat voor vorm dan ook.

Veel liefs,
Epcie ’16-’17!

_______________________________________________________________________

Geïnspireerd? Deel ook jouw herinneringen aan de bar! Stuur je persoonlijke barverhaal naar Reddeepsteinbar@mfas.net, dan krijg ook jij een plekje naast deze mooie verhalen!